Mest populære hunderaser 2016


Det finnes utallige hunderaser der ute, alle med sine positive og negative sider. Alle hunder er fantastiske, men ikke alle passer inn i omgivelsene for hvert enkelt land. Dermed bør man velge med omhu når det er bestemt at en hund skal bli en del av familien. Det er ytterst kjipt å se folk i varme land kjøpe hunder som trives best i kalde omgivelser. Og omvendt – ikke kjøp en hund som er vant til varme og palmer hvis du bor ved Nordkapp.

Swedish moose hound (Jämthund) focusing on something in the forrest, picture from the North od Sweden.

Her i Norge er det to aktive hunderaser som har toppet salgslistene i en årrekke – border collie og norsk elghund. Begge disse elsker å være utendørs, noe som passer aktive nordmenn ypperlig. De trives godt i all slags vær, og vil gi deg glede av å gå lange turer både i regn, sludd og snø. Border collie trenger også mindre stell enn mange andre hunder, samtidig som rasen er veldig intelligent og enkel å trene. Border collie har lenge vært på landstoppen hva angår salg av valper, og det er mange grunner til dette. Dette er ikke en særlig stor hund heller, så den vil neppe spise deg ut av huset. Hvis du er ny hundeeier og ikke har særlig erfaring med hunder fra før, er border collie det perfekte alternativet, noe som også understrekes av de høye salgstallene.

Nå i 2016 har dog den norske «Nasjonalhunden» endelig gått helt til topps, noe mange profesjonelle oppdrettere fryder seg over. Vi snakker selvsagt om norsk elghund, som nevnt ovenfor. I mange år var den lavere ned på listen, men nå i 2016 ble dette den mest populære hunden i Norge. Norsk elghund er avlet for jakt, og elsker å være utendørs i både kaldt og varmt vær. Den er en lydig, smart og veldig sterk venn som dessuten er ypperlig å ha rundt barn på grunn av kjærligheten den avgir. Norsk Kennel Klub var veldig begeistret over å se de siste tallene, og med rundt tretti tusen valper hvert år vil vi nok se nasjonalhunden krone på toppen i årene som kommer. Denne familiehunden trives godt overalt i landet, både i storbyene og i mindre tettsteder. Legg dog merke til at den krever mer stell enn en border collie, og vil helst ut på to-tre timer lange turer hver bidige dag.

Capitalize